Palumeu
Blijf op de hoogte en volg Chantal
02 Juni 2007 | Suriname, Paramaribo
Terug van Palumeu, en ik weet eigenlijk niet hoe ik moet beginnen met schrijven. Alles wat ik deze week heb gezien, gehoord, gedaan valt eigenlijk met geen pen te beschrijven.
Zou ik eerst drie maanden naar Palumeu gaan zag ik deze droom uiteen spatten. Maar ik heb wel gemerkt: Het verwezenlijken van je droom lijkt eerst onmogelijk, onwaarschijnlijk maar uiteindelijk onvermijdelijk. Geduld en doorzettingsvermogen hebben ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk toch een weekje op het mooiste plekje waar ik tot nu toe dan ben geweest, heb mogen vertoeven.
Ik ga een poging wagen om mijn ervaringen weer met jullie te delen ;)
Maandag op vliegveld Zorg&Hoop, vanuit hier gaan alle binnenlandse vluchten in Suriname. Heel wat anders dan Schiphol het gaat er op z’n Surinaams aan toe en het vliegtuig zou vertrekken om half elf. Plak er hét Surinaamse kwartiertje aan vast en ja hoor om half 12 zat ik dan toch in de lucht op weg naar Palumeu. Wat een rare belevenis om in zo’n klein vliegtuigje te vliegen. Na echt een hevige vlucht waarbij ik mijn maag in m’n keel voelde ben ik toch veilig geland op een grasveldje midden in de jungle. 270 kilometer van Paramaribo vandaan en dicht op de grens met Brazilië. De stilte deed bijna pijn aan mijn oren in vergelijking met het lawaai van de drukke stad Paramaribo.
De eerste indrukken waren meteen al geweldig. M’n verblijfplaats pal aan de Tapanahony rivier, uitzicht op de jungle en een onwijs leuke gids: Yull. ’s Middags heerlijk gelunched en daarna zijn we met een korjaal de rivier opgegaan. Zwemvesten aan en dan mochten we er na een tijdje uitspringen en ons laten terug drijven door de sterke stroming die er staat. Apart hoor, echt wel een lekker gevoel. Dus ik wilde nog wel een keertje! ;).
Na deze verkoelende en avontuurlijk actie ging ik kennis maken met het dorp. Wat bizar om met eigen ogen te zien hoe de Indiaanse bevolking zo primitief leeft. Ook het schooltje heb ik toen bezocht en dat was echt heel apart, kippenvelmomentje.
Na al deze indrukken van het dorp, de school, de Indianen ’s avonds op mijn “veranda” zitten te genieten van de jungle en alle geluiden om me heen.
Dinsdag ben ik om zeven uur begonnen met een duik in de rivier. Want dan ben ik in een primitief dorpje beland, dan moet ik me ook primitief gedragen. Heerlijk om op deze manier te douchen. Na een stevig ontbijt het oerwoud in voor een fikse wandeling. Het werd al behoorlijk warm dus de zweetdruppeltjes gutsten van m’n lijf. Vooral nadat ik de Poti Hill had beklommen. Een berg midden in het oerwoud. De Poti Hill is 203 meter hoog en geeft daardoor een adembenemend uitzicht over de Jungle. Na deze tocht weer verkoeling gezocht in de rivier en lekker geduft in de hangmat. Daarna kreeg ik pijl-en-boog-schiet les. Een talentje ben ik niet, maar wel erg leuk en veel lol gehad met de Indiaan die mij daarbij hielp. Deze Indiaan had iets teveel Casave bier op waardoor dat voor leuke momenten zorgde.
Dinsdagnacht heb ik in een hangmat boven de rivier geslapen. Hangmat gespannen tussen twee bomen boven de rivier en dat was alweer zo’n aparte ervaring. Onder je lagen de kaaimannen en zwommen de piranha’s en boven had ik een schitterende sterrenhemel. Doordat ik sliep in een hangmat werd ik erg vroeg gewekt door de brulapen maar dat maakte niets uit want na weer een frisse duik in de rivier was ik klaar voor weer een tocht. Deze dag ben ik naar de Makuba watervallen gegaan. Schitterend en onwijs lekker om in de sula’s te gaan liggen. Sula’s kun je zien als natuurlijke jaccuzies. Genieten dus! Goed uitkijken want de sterke stroming sleurt je zo mee. Daarna naar een eilandje gevaren en beetje gezwommen én gevist. Warempel had ik in drie minuten tijd al twee keer beet. Eerst een klein visje wat ik daarna als aas moest gebruiken :( Dit wilde ik eigenlijk liever niet maar toen werd me nog eens verteld dat de Indianen leven van de vis die daarmee gevangen wordt dus toen heb ik het toch maar gedaan en jahoor een piranha gevangen. ;) Wel apart dat ik daar eerst tussendoor heb gezwommen. Verder heb ik iedere ochtend een douche genomen in de rivier en vele jungle tochten gemaakt. Van alles te weten gekomen de medicinale werking van planten en vruchten wat echt interessant is. De rest van de dagen ben ik door het dorpje gaan wandelen en heb me laten verrassen door de vele vlinders die mijn pad kruiste, de grote kikkers die voorbij sprongen, de kleine aapjes die vanuit de bomen mij aan het bespieden waren en de kinderen die aan het “spelen” waren met pijl en boog. Natuurlijk heb ik ook het schooltje vaak bezocht en zelf als een aapje in bomen geklommen en weer een duik genomen. Zittend aan de kant waar ik me dan weer aan het opdrogen was had ik voor mezelf echt het besluit genomen om nog zoveel te gaan zien van de wereld. Wanneer ik volgend jaar klaar ben met de PABO ga ik er dus zeker weer lekker op uit trekken.
Terug in het vliegtuig naar Paramaribo nam ik alle herinneringen nog eens door van deze geweldige week, voor het eerst sinds ik ben vertrokken op twee mei naar Suriname heb ik dan heimwee. Heimwee naar Palumeu….... :)
02 Juni 2007 - 16:17
Chantal:
wat een geweldig verhaal, ontzettend herkenbaar.
wat fijn dat je toch nog even kennis hebt mogen maken met het mooie Palumeu.
ik wens je nog veel plezier in Paramaribo!
liefs Chantal -
02 Juni 2007 - 17:59
Ingetje:
Lieve Zus,
Wat een mooie foto's weer!! En je verhaal ook echt weer zo geweldig!
Ik heb je net even aan de lijn gehad en ben zo blij om je stem weer te horen.. Begin je nu toch aardig te missen :(!
Gelukkig ben je over 2 maanden weer lekker terug ;)! Wordt weer eens tijd :)
Een hele dikke X! -
02 Juni 2007 - 19:22
Ciske&mamie:
hee vakantieganger
zo te zien heb je het weer naar je zin
alleen de foto met de aap moesten we wel even goed kijken wie wie was!!!!
zijn trots op je,veel plezier en tot horens!!!!!
paps&mams -
02 Juni 2007 - 20:33
Margot:
Channy, in een woord geweldig. Kan niet anders zeggen. Ook de foto's.
Ik heb afgelopen week de brieven met de kinderen gemaakt. Mis er alleen nog twee dus stuur ze komende week naar je op! Verder heb ik vandaag met mijn turnkids, in Nederland, onze kunsten laten zien. We zijn Nederlands kampioen geworden!! Erg leuk.
Veel plezier nog en dikke kus,
Margot -
03 Juni 2007 - 09:14
Kloot:
Bedankt voor het kaartje allereerst ;).
ik snap dat je kippevel kreeg toen je in palumeu was, ik krijg zelfs kippevel van je verhaal. Het is toch een beetje 'jouw' dorpje. Zijn ze al begonnen met de bouw van je paleis? En hoe was het daar nu? Ik ga je zo nog een mail sturen maar op deze site moeten natuurlijk ook nog genoeg reacties komen! Ben wel blij dat je weer contact kan hebben. Is toch spannend wanneer je in zo'n afgelegen wereld zit. Ben stiekem wel een beetje blij dat we je niet 3 maanden zo hebben moeten missen :$.
Ik ga aan je mail beginnen
liefs en xxjes -
03 Juni 2007 - 09:14
Kloot:
ps. je lijkt wel tarzan zo op die boom :D en neem je dat aapje voor me mee :)? Dies zooo lief -
03 Juni 2007 - 09:49
Mo:
ie ie ik wil dat aapje hebbuh dies echt schattig.. wat een mooie foto's zeg.. kippenvel.. wat een andere wereld en prachtige natuur.. ben blij als ik je verhaal lees.. want zie dat je weer een prachtige week hebt gehad! En dat het je nog steeds erg goed gaat.. ben jaloers op je dat jij al die mooie plekjes van de wereld mag zien haha ;)
nou geniet er nog lekker van.. en ik ga je van de week mailen
kussie van mo -
03 Juni 2007 - 10:13
Maria-Fons:
Chantal Chantal als wij die verhalen van jou lezen,en je fotos bekijken wat ben jij een super held.Prachtig om zo een buurmeisje te hebben.We horen en zien wel verder wat je daar allemaal nog beleefd.Geniet ervan het is zo voorbij.
De buurtjes -
03 Juni 2007 - 11:40
Henk&Yvon:
ha die Chantal,nog bedankt voor je mooie kaartje.en wat een supertalent van een wereldreizigster ben jij,en die verhalen zijn om van te smullen wel echt natuurlijk en ook wel eens n beetje eng misschien vind jij dat wel niet zo wij het lezen gaat het je erg goed af hoor chapeau.want Yvonne vond het wel eng in n hangmat boven de piranha's en kaaimannen....maar ja beter als geen vent haha geintje hoor maar erg mooie foto's weer en je had een mooi exemplaar van ons Nicoleke op uw arm!!!haha nee effe serieus een hele mooie ervaring die jij met ons deelt nog heel fijne tijd en we kijken weer uit naar de volgende mail groetjes van de klootjes dikke xxxxx -
03 Juni 2007 - 11:44
Mark Van Oorschot:
Prachtig verhaal weer, toch mooi dat je toch nog een weekje op "vakantie" mocht in 'jouw' dorpje!
Je weet nu wel dat je geen talent hebt voor het schieten met pijl en boog (maar wanneer gebruik je dat nu eenmaal in Wernhout, hier zijn de bomen toch iets kleiner), des te meer talent voor het vissen (beproef je geluk maar eens in de Aa of weerrijs als je terug bent).
De volgende stap is natuurlijk 's morgens tijdens de ochtendduik gelijk met vis boven te komen, suc6 daarmee!
Toedels -
03 Juni 2007 - 13:30
Sammie:
Oh Channy wat mooi!! Dat aapje! Die wil ik ook hebben :D !
Maar je verhalen zijn echt zo superleuk om te lezen. Vooral die foto's erbij zijn helemaal geweldig!
Jij met pijl en boog... hm, wat moet ik daarvan zeggen ;). Hihi, is gelukkig allemaal goed gegaan daar! Was erg benieuwd hoe je het daar had!
Nog maar 6 weekjes voordat je weer terug bent, das mooi... kunnen we weer eens lekker gewoon bijpraten ipv die mails ;) (hoewel die ook erg leuk zijn).
Die foto van jou in die boom is trouwens echt superleuk! Zie dr gaan :) !
Mn kaartje al gehad?
DikkeKusXX!!!
PS. Je peettekindje is weer 'thuis' ;)! -
03 Juni 2007 - 14:57
Gotje:
Zo jij bent weer een hele ervaring rijker!! Kan eigenlijk niets toevoegen aan de reacties hier ;) Het zal misschien weer even wennen zijn in Paramaribo, na al die stilte.
xx Gotje -
04 Juni 2007 - 10:20
Hennie En Mart:
chantal,
We volgen je verhalen met plezier. Leuke foto's maak je ook. Geniet nog maar flink van je tijd in Suriname samen met ons arneetje. -
04 Juni 2007 - 14:45
Aimée:
Heej, Wat een levendig en vrolijk verhaal . In deze warmte waan ik me ook even in Paramaribo.....Maar even! want mn moeder roept voor het eten.haha.
Geniet er nog van
Doeg -
04 Juni 2007 - 15:19
Lin:
Complimenten over de manier waarop je dit verhaal hebt geschreven... ik zat er helemaal in.. en toen was het alweer afgelopen! Het lijkt voor mij gewoon een verhaal wat ik lees.. maar jij hebt dit gewoon beleefd! geweldig!
Heerlijk, een unieke beleving !
succes daar nog! Enjoy your time
Dikke kusxx Ciao Lin -
04 Juni 2007 - 19:44
Ali:
Hey Channy,
Wat een mooi verhaal en mooie foto´s channy! Super dat je toch een weekje in Palumeu hebt mogen vertoeven. Geniet er nog maar even goed he!
dikke x ali
05 Juni 2007 - 20:50
Ruisje:
Wow wat gaaf allemaal!
Wat bruin ben je!
Wat een schrijftalent!!!! hihi!!!
Succes! Tof dat je je dromen (:veel van de wereld zien) waar maakt! -
06 Juni 2007 - 14:17
Akkermaas:
Hoe moet je bijboeken :P -
06 Juni 2007 - 21:36
Marit:
hee hee chantal :D
zo te lezen gaat het allemaal prima daar, mooie foto's zeg echt geweldig. hier gaat ook alles goedd hoor.. dit weekend hier aardbeienfeesten dus dat komt goed haha :)
verder nog heel veel plezier en natuurlijk wacht ik weer op je volgende berichtje :p
heel veel groetjes van hier,
Xx marit -
09 Juni 2007 - 09:35
Kim:
he channy, wat een prachtig verhaal. Misschien moet je naast leerkracht ook maar schrijver worden! haha.. Nee echt een hele belevenis. Was wel fijn zeker om daar toch even geweest te zijn. Maar ook weer balen dat je terug moest naar Paramaribo. veel plezier nog daar en ik wacht op het volgende verhaal.
xxx kim -
09 Juni 2007 - 17:21
Kloos:
Channy, ik heb je net gemaild.
zet ik mijn muziek op mijn computer aan, komt het liedje: zo maar wam, in vuur en vlam van kinderen voor kinderen. (ja sorry die staat op mijn computer haha)
nu moet ik helemaal aan je denken!
xxx